MINNESLANDSKAP

MINNES-LANDSKAP

Minneslandskap är ett beställt Bårtäcke för Olofström kyrka i Blekinge.

Olofströms kyrka är moderna vacker och ljus, färgerna är natur- och matrialnära, ljusa trätoner, naturvita väggar och gröna vävda textilier. I bårtäcket ville jag skapa en vacker plats inspirerat av Olofströms naturområden, inte en specifik plats utan ett ställe alla kan ha referenser till och hitta sig själv i. En plats med både djup och rymd men framför allt med vatten och spegling. För mig finns det något intressant i speglingen och reflektionen i vattnet. Jag tycker det känns som om tiden mellan det som varit, kommer och är, känns mer sammanlänkat där och minnerna jag tänker på kan nästan till och med skymtas i vattnets och ljusets rörelser.

Landskapet består av berg och kullar som vätter ner mot vatten. Täcket har en symetrisk komposition trots att sidorna skiljer sig åt. Bergen speglas i vatten och går från blå-grå-grön till en nästan hudfärgad rödbränd ton. Bergen och klipporna har en levande struktur som nästan gör dem abstrakta. Genom att doppa och trycka i vått matrial har jag fått färgen att flyta ut på olika sätt och ge liv till bergen. Jag arbetar på liknande sätt med speglingen av bergen, den spricker upp och smälter samman igen. Till bårtäcket har jag valt ett vävt tyg som består av silke i värpen och ull i inslaget. Det gör att tyget har en lätt glansig yta och ett vackert fall. För att ge tyngd och tjocklek till bårtäcket har jag fodrat det med ett tyg som består av Hampa och silke.

Material: Ull, siden, Hampa och silketråd. 2017

minne_4minne_4

Mellan klipporna och ner i vattenspeglingen löper en dimridå, ni kan se den skissad i svag blyerts på bilden till vänster. Dimridån broderas på täcket i en ljusblågrå nyans, den består av sydda linjer brevid varandra som beroende på täthet skapar en mer eller mindra transparant dimma. Tanken är att dimman ska binda ihop berg och klippor med speglingen, som ett möte mellan olika liv och tider. Dimman går mellan bergen, fortsätter ner i vattnet och in i speglingen, som ett band istället för en reflektion. Dimman är broderad med sidentråd i olika ljusa blå och grå nyanser. Det broderade inslaget tillför en taktiltet och känsla av tid och omsorg till täcket som jag tycker är viktigt för känslan av tröst.

minne_2minne_2
minne_5minne_5

Vill du veta mer eller är du intresserad av att låna Bårtäcket går det bra att kontakta Olofström församling.